
Edmonde Charles-Roux, editoarea revistei Elle si laureata a premiului Goncourt, a fost nevoita sa faca ordine si curatenie intr-o intreaga viata de minciuni sau de marturisiri subtil travestite, pentru a ne-o arata pe fetita unor negustori ambulanti din Cevennes, nascuta din intamplare la Saumur; pe orfana uitata intr-o manastire din Corrsze, pe mica eleva interna la calugaritele din Moulins, care avea sa devina curand „poseuse“, figuranta intr-o cafenea frecventata de garnizoana, unde canta „Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadero?“.
Coco Chanel
Viata lui Chanel abunda în contraste. Croitoreasa fiind, s-a ferit de frivolitate; ca sef de întreprindere, a încalcat toate regulile jocului si nu a avut nici o jena în a depasi limita autorizata; în calitate de creatoare de modele, nu si-a gasit satisfactia decât în a se lasa plagiata. Totul se petrecea ca si cum aceasta femeie, ale carei gaselnite se transformau în aur si care numara printre fidelii ei miliardari veniti din America, din Orient sau din Asia, nu ar fi revendicat drept unica victorie decât pe aceea de a-si fi vazut preceptele reluate la nivelul strazii de catre oamenii de rând.
-40% reducere Coco Chanel – Edmonde Charles-Roux
Pret redus la 27Lei de la 45Lei
Transport Gratuit!
Comanda in libraria online Libris, click aici!
A acumulat o imensa avere în afara oricarei intimitati cu ceea ce ar fi trebuit, în mod logic, sa fie mediul ei: marea industrie si ceea ce are legatura cu ea, banca, bursa, politicieni, oameni de finante, într-un cuvânt: puterea. Niciodata nu a fost auzit ridicând în slavi bogatia sau venerând banul. Nici cea mai marunta jubilare. A avea însemna pentru ea cu siguranta o placere, dar în care esentialul era masurarea distantei care o separa de perioada când nu avea nimic.
Desi a trait într-o perioada care a facut din deplasare o obligatie profesionala, conditionând în buna parte stralucirea marilor întreprinderi, i-a dispretuit regeste pe cei care se sileau sa faca asa-nu -mitele „calatorii de afaceri“ si a continuat sa nu se deplaseze decât pentru placerile personale.
A stiut sa recunoasca talentul celor mai notabili artisti si a gasit în rândurile lor singurele prietenii de care s-a simtit onorata. Cu toate astea, se razvratea atunci când erau confundate meseria ei si meseria lor si detesta sa se foloseasca termenul de „geniu“ în legatura cu persoana ei. Se voia a fi un simplu artizan. Parea invincibila, iar magia stralucirii ei, extraordinara ei seductie au contribuit la succesul a ceea ce a întreprins. Dar, în sânul acestei reusite, traia ca o exilata, dând gres în lucrul la care tinea cel mai mult: viata ei de femeie. Si totusi! Putea fi cineva mai independent, mai eliberat decât ea? Acest destin singular dezminte tocmai tezele care fac din egalitatea sexelor conditia determinanta a fericirii feminine.
Egala barbatilor în viata profesionala, adesea superioara lor, Gabrielle Chanel a fost, în confruntarea cu aspiratiile inimii, cea mai dezarmata dintre femei. Lucrul cel mai dezastruos fiind faptul ca, daca îmbracamintea a fost în centrul întregii ei existente, marea problema a fost dragostea. Un domeniu în care nu a cunoscut decât deziluzii.
Formata, descoperita, inventata de barbati, a muncit toata viata pentru femei, fara sa le iubeasca îndeajuns pentru a uita de sine împodobindu-le. Fiecare persoana de sexul ei îi aparea acestei fiinte pasionale sub trasaturile unei potentiale rivale, astfel încât, pâna la ultima suflare, vazându-se nu asa cum era, ci asa cum fusese în anii ei de tinerete, angajata cu totul în razboiul dus pentru a placea, Chanel si-a dedicat în taina siesi artificiile ei cele
mai provocatoare.
Fiecare dintre colectiile ei era cunoscuta ca o reîntoarcere solitara, un lung voiaj nemarturisit în arcanele propriului trecut…acel trecut de care ea nu vorbea niciodata.
Caci lucrul care, mai mult decât orice din via]a ei, atrage atentia nu e doar spectacolul reusitei, nici macar popularitatea, nici imensa audienta de care s-a bucurat, ci enigma care a stiut sa fie în ochii tuturor celor care i-au stat alaturi, epuizanta truda pe care si-a impus-o pentru a-si masca originea. Ceea ce ne prinde acesta cel putin este sensul lucrArii de fata) este arta cu care a stiut sa se faca o persoana
„de nepatruns“ si, acest scop odata atins, consecventa cu care s-a refugiat în aceasta travestire ca în cea mai ermetica dintre închisori.
A trait posedata de legenda ei.
Pret redus la 27Lei de la 45Lei
Transport Gratuit!
Comanda si tu cu reducere si transport gratuit in libraria online Libris, click aici!
Cele mai frumoase citate Coco Chanel
Incep cu citatul meu preferat:
“O femeie are varsta pe care o merita. – Coco Chanel”
- Pentru fi de neinlocuit, trebuie sa fii intotdeauna diferita.
- Cea mai frumoasa culoare din lume este culoarea care arata bine pe tine.
- Accesoriile sunt stiinta; frumusetea este o arma; modestia este eleganta.
- Barbatii isi vor aminti intodeauna de o femeie care le-a provocat ingrijorare si neliniste.
- Cochetaria este triumful spiritului asupra simturilor.
- Luxul trebuie sa fie confortabil. Altfel nu mai e lux.
- Daca nu te-ai nascut cu aripi, nu face nimic pentru a impiedica cresterea lor.
- O rochie frumoasa poate arata frumos pe un umeras, dar asta nu inseamna nimic.
- Simplitatea este cheia elegantei adevarate. – Coco Chanel
Comentarii
Trimiteți un comentariu